Mat och nöje

Brist på sallad i butikshyllorna

3:48 min

Det kan bli dyra fredagsmys-tacos hemma i kväll. Grönsakspriserna har nämligen rakat i höjden efter ett snöoväder i Medelhavsländerna som skadat både sallad, gurka och tomater.

Ja, många kommer nog bli förvånade över att det gapar tomt i många salladshyllor och att priset på många grönsaker gått upp till mer än det dubbla, bland annat på isbergssallad som kostar 99 kr kilot under fredagen i en matbutik i Jönköping.

– Dessvärre är kvaliteten sämre på salladen också. Kunderna upplever att det blir dyrt, säger Louise Mejegård, biträdande butikschef i en Coop-butik i Jönköping.

Men det är också ont om till exempel spenat, ruccola, tomat, gurka, zucchini och aubergine, vilken gör att priset fördubblats, eller ännu mer, i butikerna.

– Jag är rädd att det komma vara så här ett bra tag framöver. Vi får välja andra varor istället; vitkål, frysta grönsaker, rotfrukter... säger Louise Mejegård.

Kunderna reagerar förstås på priset och på att vissa hyllor gapar tomma, så många butiker har därför satt upp informationsskyltar som förklarar varför.

Alla länder vid Medelhavet drabbades för ett par veckor sedan av snöfall och kyla  och därefter översvämningar. Det har ställt till det för grönsaksodlare i Grekland, Spanien och Italien där så mycket som 70–80 procent av skörden gått förlorad i vissa fall. Det innebär i sin tur att det är brist på många grönsaker i hela Europa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista