Eric Moreau och Mats Tidstrand.
Eric Moreau, journalist, och Mats Tidstrand, koncernchef Hallpressen och ordförande J-Södra. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Mediejättens platser i J-Södras styrelse väcker frågor

"Då tar man kanske ett steg tillbaka i sin bevakning"
2:30 min

Moreau och Tidstrand om mediejätten och Jönköpings Södra.

I november valdes Hallpressens vd Mats Tidstrand  till ny ordförande i allsvenska fotbollsklubben J-Södra. Redan då restes frågan hur en av mediehusets tidningar, Jönköpings-Posten, på ett trovärdigt sätt ska kunna bevaka klubben. Nu har ännu en av topparna i Hallpressen valts in i lagets styrelse.

Sedan föreningens årsmöte i tisdags är nu två av åtta styrelseledamöter i J-Södra från Hallpressen, då även Hallpressens operativa chef Mikael Malmqvist valdes in i styrelsen.

En som reagerat starkt på detta är Eric Moreau, journalist och bloggare i Jönköping, som skrivit om detta

Och ska jag sticka ut hakan riktigt ordentligt så vill jag påstå att Jönköpings-Posten har förvandlats till J-södra-Posten, skriver han bland annat.

Mats Tidstrand, ordförande J-Södra samt Hallpressens vd, har vid flera tillfällen försvarat sin position med att han inte har något med tidningens journalistik att göra.

Kommentera gärna: Är det ett problem att ett dominerande mediebolag är dubbelt representerade i Jönköpings Södra?

– Alla som är insatta i branschen vet hur det fungerar med ett ansvarigt utgivarskap och även att man som vd inte har någon som helst påverkan på innehållet i produkterna.

Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare Hallpressen, anser inte heller att det är ett problem.

– Vi tog givetvis upp de här frågorna innan, ifall det skulle kunna bli ett problem. Det är jag som är sportjournalisternas och alla journalisters högsta chef, eftersom jag är ansvarig utgivare och således ansvarig för innehållet. Vi kom fram, efter interna diskussioner, till att det här kan vi hantera.

Hör ett utdrag ur debatten i ljudspelaren ovan, hör hela debatten längst ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".