Odlingsrum i den stora byggnaden. Här hittade polisen omkring 200 plantor och diverse utrustning som bevattningssystem och odlingsbelysning.
1 av 3
Odlingsrum i den stora byggnaden. Här hittade polisen omkring 200 plantor och diverse utrustning som bevattningssystem och odlingsbelysning. Foto: Polisen
Flygfoto på lokalerna
2 av 3
Precis bakom återvinningsstationen i Undenäs ligger fastigheten där det i hemlighet odlats cannabis i flera år. Foto: Polisen
Flera tekniker står på en parkering i anknytning till fastigheten.
3 av 3
Tekniker är på plats utanför fastigheten. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio
Jönköping

Affären är klar – nu har polisen sålt knarkfabriken

Polisen: Buden hamnade på 400 000
1:32 min

Den industrifastighet i Undenäs i Västergötland som beskrivits som en knarkfabrik har nu sålts för knappt 400 000 kronor i ett unikt ärende.

Säljare till den så kallade knarkfabriken är Polismyndigheten.

Johan Rapp är chef för polisens utredningssektion i Skaraborg och han har just fått besked i det här ovanliga ärendet som kan leda till att fler kriminella tillgångar blir till statliga.

– Affären ska vara klar, och vi ska ha haft en budgivning som hamnat på 400 000, säger en nöjd Johan Rapp till P4 Skaraborg.

Det var 2015 som polisen slog till mot en liga som riggat upp en stor cannabisproduktion i den ensligt belägna fastigheten i Undenäs. Bland annat de tjocka kraftledningskablarna utanför hade skvallrat. 

Två män från Jönköpings kommun dömdes till sex års fängelse för grovt narkotikabrott och en man från Eksjö kommun dömdes till fem och ett halvt års fängelse.

– Det ger ett gott signalvärde att fastigheter som används i den här typen av verksamhet kan förverkas, säger Johan Rapp.

I rätten yrkade åklagaren på ett så kallat utökat förverkande, och gjorde gällande att själva fastigheten varit ett verktyg vid brottet. Domstolen höll med och beslutade att fastigheten skulle tillfalla polisen och efter en välbesökt visning och en budgivning med sju olika intressenter så är affären nu klar. 

Köpeskillingen hamnar inte på polisens konto i slutändan, säger Johan Rapp.

– Jag har frågat ekonomerna, det går in i den stora allmänna statskassan, som böter ungefär, säger han. 

Knarkligans inventarier har inte ingått vid försäljningen, de förstördes istället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".