Vetlanda

Drunkningstillbud: Pojke hittades på bassängbotten

1:56 min

Larm från simhallen i Myresjö i Vetlanda kommun.

En pojke hittades på morgonen på bassängens botten. Enligt personal på plats hade pojken varit under vatten cirka en minuter innan personalen fick upp honom.

Pojken är i femårsåldern och var där med en förskola. Det var ett 20-tal barn som var i simhallen tillsammans med fyra personal. Enligt Ingela Nyberg, verksamhetschefen för förskolorna i Vetlanda kommun, räknas barnen kontinuerligt och vid en inräkning saknades pojken.

– Vi tar händelsen på största allvar, säger Ingela Nyberg som är verksamhetschef för Vetlandas förskolor. Barnen måste hela tiden hållas under uppsikt. När barnet är i förskolan har vi ansvar för dem oavsett om det är i förskolans lokaler eller i simhallen. Vi startar nu en intern utredning för ta reda på vad som har hänt och om vi brustit.

Enligt Vetlanda kommun har pojken, när de skulle ta sig mot omklädningsrummen, tagit av sig simdynorna och i samband med det hamnat under vattnet.

Peo Tjäder, som är badhuschef, säger till P4 Jönköping att en lärare först dök i och fick upp pojken.

Personal på badet ska då tagit över och utfört hjärt- och lungräddning för att få igång pojken, vilket de också lyckades med. 

Räddningstjänst och ambulans kallades till simhallen, men pojken var redan upptagen när de anlände och enligt uppgift andades han då normalt.

– När vi kommer fram till plats har personalen gjort inblås och pojken är vid medvetande, säger Erik Linnå från Höglandets räddningstjänstförbund.

Pojken fördes med ambulans till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Enligt uppgifter är han lindrigt skadad och tillståndet stabilt.

Barnen har under dagen samlats och har fått återberätta samt tala om det som hänt. Samtalen kommer fortsätta under dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista