Konsument

Färsk kyckling säljer trots larmrapporter

1:38 min

Läkare har avrått och larmrapporter har varnat - men kycklingen säljer ändå.

Larmrapporterna om risker med färsk kyckling har kommit tätt den senaste tiden. I förra veckan uppmanade smittskyddsläkaren i Jönköpings län, Malin Bengnér, länsborna att inte köpa färsk kyckling på grund av risken att smittas av campylobacter.

Campylobacter är en vanlig bakterie som smittar både djur och människor och är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. En av de vanligaste sätten att smittas är via kyckling, framför allt färsk kyckling.

En rundringning som P4 Jönköping gjort till flera matbutiker i länet visar att få kunder lyssnar på larmrapporterna. Åtta av tio butiker rapporterar att de inte märkt någon skillnad på försäljningen.

– Nej det har vi inte gjort, säger Fredrik Strand som driver Ica supermarket i Eksjö.

Fredrik Strand menar att butikernas egna larmsystem, som snabbt plockar bort en misstänkt vara, kan bidra till att minska oron. Men framför allt tror han att vi som kunder inte längre orkar ta till oss alla larm som kommer.

Det kommer mycket larm hela tiden. Vi är luttrade, säger han.

Vi ska tillägga att undersökningen P4 Jönköping gjort, inte vilar på vetenskaplig grund.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista