Miljöskandalen i Hovslätt

Gifter mitt i villaområdet - kommunen kände till brister

1:31 min

Stora mängder gifter nära skola utanför Jönköping.

Företaget har granskats flera gånger och fått anmärkningar. Ändå förvarades livsfarliga kemikalier helt fel.

När förkromningsindustrin i Hovslätt skulle läggas ner visade det sig att det fanns flera ton kemikalier där - förvarade på ett sätt som innebär fara för både människor och miljö.

Industrin ligger mitt i ett villaområde, i närheten av Tabergsån och 100 meter från en skola.

– Man hittar mycket kemikalier på alla ytbehandlingsverksamheter och så länge verksamheten är igång är det ingen fara. Men när verksamheten läggs ner, det är först då faran kan uppstå, säger David Melle, enhetschef för miljöskyddsenheten på Jönköpings kommun.

Det var alltså först när företaget skulle avvecklas som det upptäcktes att livsfarliga kemikalier förvarades i trasiga, läckande, kärl i ett dolt rum i källaren. Men att det funnits brister i hanteringen av kemikalier har kommunen uppmärksammat tidigare. 

Miljökontoret har haft inspektioner på industrin flera gånger under åren och trots att kommunens inspektörer har gett företaget upprepade anmärkningar har flera av bristerna inte åtgärdats.

Det har bland annat funnits brister i hanteringen av farligt avfall och sådant avfall som skulle återvinnas eller transporterats bort har i stället förvarats på industrin.

En inspektion visar också att det inte fanns någon förteckning över vilka kemikalier som användes och att det inte hade gjorts någon riskbedömning av verksamheten. Inspektörerna anmärkte också på att besiktningar inte gjorts tillräckligt ofta, besiktningar som ska granska verksamheten ur miljösynpunkt. 

David Melle, som är enhetschef för miljöskyddsenheten, säger till P4 Jönköping att han inte vill uttala sig om tidigare inspektioner eftersom det pågår en polisutredning om grovt miljöbrott.

Tycker du att ni borde ha upptäckt det här tidigare?

– Det kan jag inte svara på. Ni måste vänta tills polisutredningen är klar, säger David Melle.

När det stod klart att företaget skulle avvecklas, fick de krav på sig av kommunen att omhänderta kemikalierna som fanns kvar och genomföra en undersökning av mark och grundvattnet inom fastigheten. När inget hände satte nämnden press på företaget genom vitesförelägganden, vilket slutade med att bolaget gick i konkurs.

Susanne Wismén är ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Jönköping.

Tänker du att kommunen hade kunnat göra något mer?

– Det kan jag inte svara på. Det är många gånger enkelt att vara efterklok. Men det tror jag vi kommer kunna, efter att allt det här är över, utvärdera senare.

Nu har kommunen fått 3,7 miljoner kronor av staten för att forsla bort de farliga kemikalierna och för att ta prover av marken, grundvattnet och byggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista