Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Jönköping/Huskvarna

Nu blir det dyrare att lämna bilen hemma

Parkeringschefen: Vill minska trafikflödena
1:04 min

Gratisparkeringar i Huskvarna och Liljeholmen i Jönköping ska kosta.

Från och med måndag kommer invånare i centrala Huskvarna och på Liljeholmen i Jönköping få betala för parkeringar som tidigare var gratis.

Det har varit på gång ett tag nu men från och med måndag införs parkeringsavgifter på flera ställen i Jönköpings kommun. Det är flera gator i centrala Huskvarna samt gator på Liljeholmen i Jönköping som berörs.

Enligt Jönköpings kommuns parkeringschef, Reimer Selero, vill de från kommunens sida att invånarna ska lämna bilen hemma och istället åka kollektivt, cykla, gå eller samåka.

– Vi vill peka på alternativa färdsätt och på det sättet minska trafikflödena, säger Reimer Selero till P4 Jönköping.

I centrala Huskvarna finns en del arbetsplatsparkeringar, men även många boendeparkeringar i dagsläget. Men trots att de som bor i exempelvis Huskvarna eller på Liljeholmen nu får betala för att ha bilen hemma vill Reimer Selero fortfarande att de ska hitta alternativa färdsätt till sina jobb. 

Man gör ett val någonstans där man låter bilen stå och väljer att ta bussen för att det är ett smidigt sätt eller att man är miljömedveten och vill ta sitt ansvar.

De som bor i de aktuella områdena kan ansöka om ett så kallat boendekort, som kostar drygt 2 000 kronor per år. Med det så får man parkera hela året inom det aktuella området.

– Det är svårt att hitta ett system som någonstans möter alla olika eventualiteter och exempel. Nu har man tagit det här beslutet för att man tror att det här är en bra lösning.

I juni kommer dessa parkeringsavgifter även införas på Bäckalyckan i Jönköping.

Vad tycker du om att kommunen nu inför parkeringsavgifter i centrala Huskvarna och på Liljeholmen? Kommentera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".