En man förs in av en ordningsvakt i rättssalen.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Hestra

Flickorna förhördes inte i rätten efter attacken

Åklagaren: De har inte uppfattat vad mannen sagt
1:07 min

Även Göta Hovrätt friar den man i 80-årsåldern som jagat bort två flickor som lekte på en innergård.

Det var för över två år sedan som två flickor lekte på en innergård i Hestra då en man jagade bort dem och skrek ord som "svartskalle" och "pack" efter flickorna. Det var grannar som hörde vad mannen skrek mot flickorna och mannen har själv erkänt att han skrikit de orden.

Mannen, som är i 80-årsåldern, åtalades för ofredande men friades i tingsrätten då flickorna i polisförhör i samband med händelsen sagt att de inte uppfattade vad mannen skrikit.

Efter polisförhöret har inga nya förhör hållits med flickorna. Nu väljer även Göta Hovrätt att gå på tingsrättens linje och fria mannen.

När det gäller denna typ av ofredande är det en förutsättning för ansvar att gärningen inneburit en kännbar fridskränkning, vilket förutsätter att den angripne uppfattat angreppet när det företogs.

Åklagaren Pernilla Törsleff hävdar att det inte krävdes några nya förhör, varken i rätten eller via video, eftersom att flickorna i de första förhören med polisen sagt att de inte hört vad som skrikits efter dem.

– De har inte uppfattat vad mannen har sagt vid det här tillfället, säger Pernilla Törsleff, som inte heller tror att några nya videoförhör med flickorna hade påverkat fallet.

– Jag har ingen annan uppfattning än mina kollegor att det är riktigt att inte hålla ett videoförhör. Jag kan inte heller se vad det skulle gett i det här fallet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".