Miljöskandalen i Hovslätt

Industri vallas in efter giftlarm

0:58 min

En ring av blå plast ramar in industritomten där det tidigare fanns en förkromningsfabrik.

Jönköpings kommun tar nu till nya åtgärder för att hindra att gifterna inne på förkromningsfabriken i Hovslätt sprider sig till omgivningen.

Den vall av inplastad makadam som lagts kring industritomten ska stoppa vattenflöden som kan rinna in från gatorna runtomkring, om det kommer kraftiga regn.

Regnvattnet kan föra med sig gifter ner i marken och det vill man undvika.

Flera ton kemikalier som är farliga att få på huden, andas in och få i sig, finns i rostiga och trasiga tunnor i en källare i fabriken, som ligger mitt i ett villaområde.

Det här upptäcktes först när fabriken skulle läggas ner.

Cyanid och tungmetaller har läckt ut på källargolvet och det är först när kommunen fått bort allting inne på fabriksområdet som man kommer undersöka om gifterna spritt sig till grundvattnet. Det kan ta någon månad innan det blir aktuellt.

Har gifterna spritt sig kan det kosta tio miljoner att sanera, och det är skattebetalarna som får stå för notan eftersom företaget gått i konkurs.

Det pågår även en polisutredning om grovt miljöbrott mot företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista