elev tittar på grundskolebetyg
Foto: Anders Wiklund/TT
Eksjö

Allt fler obehöriga lärare

Rektorn: Jag är orolig för vår skola
1:17 min

Andelen obehöriga lärare ökar i den svenska skolan. Tydligast märks detta i grundskolan, där närmare 30 procent saknar behörighet.

– Det är i grundskolan som det ökar mest, och det är där som vi har flest nya elever, och vi ser att det är flest lärare som har nyanställts och som saknar pedagogisk högskoleexamen, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket.

Vad är skälet att andelen obehöriga lärare ökar, bland annat i grundskolan?

– Det har huvudsakligen att göra med migrationssituationen, att vi har många nyanlända elever. Vi har i storleksordningen 70 000 elever som har kommit in i skolsystemet de två senaste åren, och det har ökat behovet av fler lärare helt enkelt, och det vi ser är att det inte finns tillräckligt med lärare att tillgå, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolverket.

Räknar man antalet behöriga lärare som har legitimation i minst ett undervisningsämne så har de ökat. Men eftersom det kommit så många nya elever har efterfrågan på lärare ökat.

Andelen behöriga lärare är alltså lägre jämfört med året innan, visar Skolverkets genomgång. I grundskolan har andelen minskat med 1,3 procentenheter.

Det skiljer sig på olika orter i landet, och i Jönköpings län är behörigheten högre än rikssnittet, men andelen obehöriga lärare har ökat även här.

Eksjö är en av de kommunerna där problemet är stort och det här gör att det blir svårt att planera skolan framåt, enligt rektorn Lise-Lott Andersson på Hultskolan i Eksjö kommun. Lyssna på intervjun med henne i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".