En montagebild på en mäklare och ett diagram med hus.
1 av 2
I snitt ökar bostadsrätterna med 26 procent i pris innan de säljs. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mattias Reponen och Angelica Richardson.
2 av 2
Mattias och Angelica vill gärna köpa lägenheten de tittat på, men det beror på hur mycket den stiger under budgivningen. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
P4 Jönköping granskar

Lockpriser kan trissa upp priserna på bostäder

Angelica, köpare: Sticker i väg en halv miljon
1:39 min

Så mycket stiger bostäderna i Jönköping under budgivningen.

Det finns mycket som tyder på att bostadspriserna i Jönköpings kommun pressas upp med hjälp av lockpriser.

Lockpriser handlar om att få många spekulanter att vilja buda på lägenheten genom att få den att verka billigare än vad den är. Och när många budar sticker priset i väg.

– Vi har sett vissa budgivningar som stuckit i väg en halv miljon, det är helt sjukt, säger Angelica Richardson som är på visning tillsammans med sin pojkvän Mattias Reponen.

P4 Jönköping har granskat alla sålda bostäder det senaste halvåret i Jönköpings kommun på Hemnet. Siffrorna visar att de flesta bostäder stiger anmärkningsvärt mycket i pris.

Nästan två tredjedelar av bostadsrätterna rusade över 20 procent i budgivningen. Normalt sett brukar man prata om lockpriser när det har skiljt mer än 11 procent från utgångspris till marknadsvärde.

Det är olagligt att sätta för låga utgångspriser, alltså lockpriser, eftersom köpare kan luras in i en budgivning de egentligen inte skulle haft råd med.

Erica Dahl, som är mäklare, tycker att det kan vara svårt att sätta rätt pris på den heta marknaden i dag.

– Man får gå på vad det har gått för de senaste gångerna. Men det är svårt att veta ett slutpris, det är alltid marknaden som bestämmer, säger hon.

Här hittar du sammanställningen över sålda objekt i Jönköpings kommun.

Kommentera: Har du varit med om lockpriser?

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".