Jönköpings län

Vart tog 84:orna vägen?

1:24 min

Nästen hälften av de födda 1984 i länet har valt att flytta från länet.

De är 33 år och mitt i livet. De flesta har utbildat sig och fått jobb, en del har tagit huslån och skaffat sitt första barn. Men nästan hälften av de födda 1984 i vårat län har valt att bygga sitt liv utanför länet.

40 procent av dem har lämnat länet medan 55 procent har lämnat kommunen de kommer ifrån. Det här visar siffror från SCB som Sveriges Radio tagit fram.

Enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid högskolan i Jönköping, så beror det på att dagens ungdomar väljer att flytta hemifrån när de är runt 18-19 år gamla och sedan aldrig flyttar tillbaka till sin hemkommun.

– Man tycker livet känns mer spännande någon annanstans. Om man funderar på att flytta tillbaka så blir det ofta att man gör det till den stora staden i närheten. Det är därför Jönköping ligger så bra till jämfört med mycket som ligger runtomkring, säger Mellander.

Varför väljer de utflyttade att inte komma tillbaka? Hör Charlotta Mellander i spelaren i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista