Sari Östh.
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Hälsa

Hon lider av dold kvinnosjukdom: Mensvärk gånger tusen

3:19 min

Endometrios drabbar var tionde kvinna.

Sari Östh från Jönköping är långt ifrån ensam om att lida av endometrios, en gynekologisk sjukdom som drabbar tio procent av kvinnor i fertil ålder.

Sjukdomen gör att värken vid menstruation blir oerhört smärtsam.

– Det är mensvärk gånger tusen, berättar Sari Östh från Jönköping. Hon hörde av sig genom P4 Jönköpings publiknätverk eftersom hon önskar ge uppmärksamhet kring denna sjukdom, eftersom det är många tjejer och kvinnor som lider av den. 

Trots att många lider av den är det en sjukdom det talas för lite om, säger Sari. Dessutom är det svårt för kvinnor att få rätt diagnos.

Jag har sprungit hos många läkare och tyvärr inte blivit trodd alla gånger. Det tar i regel upp mot åtta år innan man får en diagnos. I dagens läge borde det absolut inte ta så lång tid.

Enligt Johan Holmberg, överläkare på KK i Eksjö och mångårig medlem i SFOG:s arbetsgrupp för endometrios, säger att det kan vara svårt att veta om att man har sjukdomen men att kunskapen har ökat.

– Jag tror det är viktigt att medvetenheten om den här sjukdomen finns. Medvetenheten finns och den ökar bland läkare, bland gynekologer, bland allmänläkare, bland allmänheten... Det innebär att man kan fånga in den innan den går över i ett mer svårdiagnostiserat stadium och innan den får svårare följdverkningar, säger Johan Holmberg.

Hör Johan berätta mer om sjukdomen längre ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista