En montagebild på ett låtsashus på en mynthög och kontorschefen Thomas Gustafsson på Länsförsäkringar.
I snitt stiger en bostadsrätt 26 procent innan den säljs, och det räknar bostadsköparna med när de ansöker om lån, berättar Thomas Gustafsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

Bankerna förbereder bostadsköpare på tuffa budgivningar

"Finns en risk för överhettning"
1:38 min

Den heta bostadsmarknaden med intensiva budgivningarna har gjort att köparna börjat ta höjd för priser som sticker i väg.

Nu för tiden får man räkna med att en bostadsrätt i Jönköpings kommun säljs för minst 20 procent över utgångspriset. Och det gör också spekulanterna, tror Thomas Gustafsson som är kontorschef på Länsförsäkringar på väster i Jönköping.

– Vi märker att våra kunder är pålästa och förväntar sig att objekten kommer gå upp mycket. Om de har lånelöfte på en viss nivå anpassar sig de efter det och lägger sig under det, säger han.

I en granskning som P4 Jönköping gjort av sålda bostäder i Jönköpings kommun det senaste halvåret visar det sig att en bostadsrätt stiger i snitt med 26 procent under budgivningen. 

Och när budgivningarna rusar så mycket just nu utan att mäklarna justerar upp sina utgångspriser kan det vara så att köparna gör marknaden överhettad, säger Thomas Gustafsson.

– När utbudet är litet och efterfrågan är stor finns det en risk för överhettning

Ska man vara orolig att man just nu kan köpa något till ett överpris?

– Det viktigaste är att man har en dialog med sin bank och räknar med goda marginaler så att man klarar av sitt boende även om räntorna stiger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".