Mullsjö

Risk för legionellasmitta i simhallar

1:40 min

Simhallen i Mullsjö har dömts ut av miljöinspektörer och Myresjö simhall måste byggas om eftersom legionella kan spridas i duscharna.

Legionellabakterier kan växa till i vattenledningar och när bakterierna kommer ut med vattenångan i duschen så kan man andas in dem och i värsta fall få lunginflammation. Har man dåligt immunförsvar kan lunginflammationen vara dödlig och äldre personer är extra utsatta.

På Värnamo sjukhus var det ett jätteutbrott av legionella på 90-talet. Ett 30-tal personer insjuknade och tre patienter dog. De senaste tio åren har ett 60-tal personer i länet blivit så sjuka av legionella att de fått söka vård.

I Myresjö simhall behöver man bland annat bygga om ledningssystemet för att säkerställa att legionella inte sprids i duscharna. Där drevs värmepannan med olja förut, vilket inte var miljövänligt samtidigt som det var väldigt dyrt. Men bergvärmen som man kör med nu är inte heller optimal – vattnet når bara upp till 40-50 grader, vilket inte är tillräckligt varmt.

För att eliminera legionellan måste vi upp i 60-70 grader.

Det man behöver göra är att sätta in en elpatron som kan höja värmen tillfälligt, så att man kan spola ur systemet med hett vatten nattetid.

Hetvattenspolningar är en effektiv åtgärd mot legionella, och görs idag på flera håll i länet, bland annat i simhallarna i Vetlanda, Värnamo och Aneby.

Men i Nässjö och Sävsjö gör man det inte, och inte heller på Rosenlundsbadet i Jönköping, där man anser sig ha tillräckligt hög temperatur ändå på varmvattnet.

Mullsjö simhall gör inte heller några hetvattenspolningar, och där måste man nu ta prover på vattnet. Det krävde miljöinspektörer i förra veckan. Simhallen lever inte upp till lagkraven, enligt miljösinspektören Johanna Karlsson.

– För att försäkra oss om att det inte ska hända någonting så vill vi att de ska börja provta vattnet, säger Johanna Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista