Olika policys på olika bibliotek
Vilka tidningar du kan läsa på biblioteket varierar beroende på vilken policy som finns. Foto: Foto: Johan Cedersjö/Sveriges Radio
P1-granskning

Biblioteket i Jönköping stoppar kontroversiell media

0:35 min

Stadsbiblioteket i Jönköping sticker ut när det gäller att ta in böcker och tidningar som avviker i åsikter och innehåll.

Det visar en granskning som P1-programmet Medierna gjort.

Frågan om vad som ska finnas på våra allmänna bibliotek har fått förnyad aktualitet efter att en bibliotekarie i Stockholm hotats till livet efter att ha sagt nej till att beställa hem just tidningen Nya tider.

Samma biblioteksdebatt, och hat och hot, har följt den kontroversiella boken Massutmaningen av nationalekonomen Tino Sanandaji.

Biblioteken ska ju vara en plats för fri åsiktsbildning. Men hur förhåller sig egentligen våra allmänna kunskapskällor till utgivningen av kontroversiella eller till och med extremistiska titlar?

För att få ett svar på den frågan har Medierna i P1 begärt ut urvalspolicys från de 20 största kommunernas stadsbibliotek och kan slå fast att det är en minst sagt varierande läsning.

Jönköping pekas ut som det bibliotek som har den hårdaste policyn och alltså stänger ute mer än på många andra håll. Så här står det i policyn: "I princip tar vi anstånd från medier vars huvudsyfte är att spekulera i våld, sex skvaller eller fördomar. Samma sak gäller fackmedier som medvetet förvanskar fakta."

- Vår grundpolicy är att vi ska vara så öppna och generösa som möjligt. Men man kan ju komma i situationer där man känner att det här är ju bara spekulationer i våld, skvaller, att det överhuvudtaget inte är underbyggt med fakta och då kan det vara så att vi inte köper in just den här boken då, säger Åsa Storck som är enhetschef vid Jönköpings stadsbibliotek.

Men efter Mediernas granskning kan biblioteket i Jönköping komma att tänka om.

- Kan säkert vara så att vi behöver tänka över och diskutera igenom det här igen då. Det ska ju inte vara några personliga eller privata åsikter som styr vad vi köper in, det är inte meningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista