Jönköpings län

Var tionde ung kille använder potensmedel

Adnan, student: De höll på i flera timmar
1:41 min

"Handlar mer om nyfikenhet än diagnos".

Region Jönköpings län har tydliga riktlinjer för hur man ska hjälpa den som har problem med att få upp den. Killarna själva tror att den ökade användningen av potensmedel handlar mer om nyfikenhet än diagnos.

En ny SIFO-undersökning som P3 Nyheter gjort visar att nästan var tionde kille mellan 18 och 35 har använt potenshöjande medel.

Det börjar bli ganska vanligt. En del vill testa för att se vilken effekt det ger.

Trots detta saknar hälften av Sveriges alla landsting riktlinjer för hur diagnosen "erektil dysfunktion" ska behandlas. Region Jönköpings län däremot tillhör de som ger tydlig kunskapsstöd och guidning till läkare som träffar patienter med besvär.

Kommentera gärna: Vad tror du det som gör att unga killar och män tar potenshöjande medel?

Varken Adnan eller hans vänner Alexander Hillerström 25 och Ali Salle 22 tror däremot att ökningen beror på att diagnosen har blivit vanligare utan att många gör det för att de är nyfikna eller har prestationsångest. 

Jag har tre frågor jag alltid vill ha svar på...

Lyssna på P4 Jönköpings sex-talk med killarna i ljudspelaren ovan.

Samtidigt varnar distriktsläkare Staffan Ekedahl för att använda medicinerna fel - medicinerna ska användas när erektionsproblemen har fysiska orsaker, inte när det handlar om prestationsångest eller liknande, säger Staffan Ekedahl:

– Jag vill bestämt avråda från att använda den om den inte är ordinerad, det är absolut ett varningens finger. Man spelar rysk roulette med hälsan om man använder detta utan anledning, säger Ekedahl till P4 Jönköping. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".