Zaida Catalán och karta Afrika
Zaida Catalán blev 36 år. Foto: SÖREN ANDERSSON

UD bekräftar: Svenska hittad död i Kongo-Kinshasa

Oklart vilka som ligger bakom morden på FN-experterna
1:46 min

Svenska UD bekräftar nu att det är den svenska tidigare miljöpartistiske politikern Zaida Catalán som hittats död i Kongo-Kinshasa.

Hon försvann den 12 mars tillsammans med sin amerikanska kollega då de på uppdrag av FN skulle undersöka massakrer som regeringsarmén misstänks ligga bakom. Catalán blev 36 år.

FN och UD bekräftar nu att det rör sig som svenska Zaida Catalán, amerikanen Michael Sharp och deras kongolesiske tolk, Betu Tshintela, som hittats döda i en grav i närheten av den plats de försvann vid den 12 mars.

De tre färdades då på motorcykeltaxi i närheten av byn Tshimbulu i centrala Kasai-provinsen när de enligt vittnen stoppades av okända beväpnade män på en bro och fördes bort. De arbetade på uppdrag av FN:s särskilda expertgrupp för att undersöka anklagelser om massakrer begångna av regeringsarmén mot en lokal milis kallad Kamwina Nsapu. Det ännu oklart vilka det är som ligger bakom morden på FN-experterna.

Catalán, uppvuxen i Högsby mellan Vetlanda och Oskarshamn, har en bakgrund som politiker för Miljöpartiet, bland annat var hon språkrör för Grön Ungdom mellan åren 2001 till 2005. Hon lämnade senare politiken och arbetade bland annat för EU:s polisinsats EUPOL i Goma, i östra Kongo-Kinshasa. Hon har också arbetat i Afghanistan och på Västbanken.

Konflikten i Kasai har hittills lett till att 400 människor dödats och FN har tidigare kritiserat regeringen för att använda övervåld mot milisen som mest varit beväpnad med enklare handgjorda vapen. Men häromdagen halshöggs 39 polismän i ett bakhåll av milisen, som då också fick med sig vapen och fordon.

Dödsfallen med FN-medarbetarna kommer i ett känsligt läge i Kongo-Kinshasa. President Joseph Kabila vägrade lämna makten i december, i strid med konstitutionen, och i går bröt det ut kravaller i huvudstaden Kinshasa efter det att förhandlingar med oppositionen om ett val senare i år, brutit samman. Och i dag ska FN:s säkerhetsråd besluta om FN-styrkan i landet, Monusco, ska få mer, eller mindre, resurser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".