Poliser. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Flera män togs i sexrazzia

Charlie Rendahl, polisen: Så kunde vi gripa männen
0:51 min

Sammanlagt nio personer greps i Jönköpings län i en polisinsats mot sexhandel.

Det var under förra veckan som polisen i Jönköping genomförde en insats mot sexhandel.

Sju män greps på olika hotell i Jönköping, ytterligare en man greps i Smålandsstenar misstänkt för sexköp.

Det är genom annonser på nätet som männen har fått kontakt med kvinnorna och enligt Charlie Rehndahl, som leder den grupp inom polisen som arbetar mot människohandel, är det svårt att komma åt de som står bakom sexhandeln.

– Ofta är annonserna upplagda från servrar som inte finns i Sverige, så det är svårt att komma åt människorna som lägger upp dem, säger Charlie Rehndahl.

Under spaningsarbetet upptäckte polisen också en man, i 30-årsåldern, som skjutsade runt en kvinna till olika adresser. Han kunde gripas och har häktats misstänkt för koppleri.

Kvinnorna kommer från andra länder i och utanför Europa. En del av dem har nu fått hjälp med bland annat skyddat boende.

Det är det arbetet går ut på, att kunna hjälpa de här kvinnorna.

Sexhandel är en problematik som polisen i Jönköping har uppmärksammat de senaste åren, säger Charlie Rehndahl, och att det förr till största delen fanns i de större städerna men att det har flyttat ut i medelstora städer.

– Därför är det viktigt att vi från polisen är i framkant och försöker vara med och förhindra det här, säger han.

Männen som är misstänkta för sexköpen har erkänt brotten. De är mellan 25 och 50 år gamla.

 

Koppleri: sexualbrott som innebär att någon uppsåtligen främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Källa: NE

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".