Region Jönköping

Fler unga tjejer använder spiral och p-stav

1:29 min

Det blir fler och fler unga tjejer som väljer spiral och p-stav framför p-piller. Bekvämlighet, rädsla för hormoner och graviditet är några av anledningarna.

Jämför vi med 2013 så var det förra året dubbelt så många unga tjejer mellan 15 och 19 år som valde att sätta in spiral eller p-stav.

Det visar siffror från Socialstyreslen.

– Jag använder p-stav. För jag glömde bort mina p-piller hela tiden, så det blev bäst så, säger Julia Blom 18 år.

– Jag använder p-stav, dels för att man får en jämn hormonbalans och dels för att det är skönt, säger Saga Heimdal 18 år.

Ytterliggare en anledning till att det blir fler unga som använder långtidverkande preventivmedel kan vara att ungdomsmottagningar under flera år pratar väldigt gott om dessa preventivmedel.

Men inte för att hormonerna är låga utan för att det kan tar ner risken för oönskade graviditet och aborter.

 – Sätter man in en p-stav har man 3 års skydd framöver och en spiral så har du fem års skydd. Det handlar alltså om att de är väldigt bra skydd med låga doser av hormoner. Men för den sakens skull handlar det inte om att hormoner är farligt, säger Andrea Ingemansson som är barnmorska på Jönköpings ungdomsmottagning.

Själv tror och märker hon på de unga tjejer som kommer in till ungdomsmottagningen att anledningen till att fler väljer långtidsverkande preventivmedel är bekvämligheten.

– Vi har många motiverade tjejer som kommer till oss idag och vill ha p-stav eller spiral. Många tycker att det är väldigt bekvämt och det kommer nog bara bli fler som använder det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista