Glasburk till återvinning.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Jönköping

Därför har glasburken ingen plats på sortergården

Håkan Karlsson, enhetschef: De har valt att inte bygga här
1:36 min

Det är den nyaste sortergården i hela Jönköpings län - men slänga glas och tidningar går inte.

Det går inte att slänga glas, tidningar, metall, plats eller kartong på länets nyaste och största sortergård - på Råslätt i Jönköping.  

– Nej, tyvärr... Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB som driver återvinningsstationerna, säger Håkan Karlsson som är enhetschef för sortergårdarna i Jönköpings kommun.

Många Jönköpingsbor blivit både överraskade och irriterade när de försökt slänga tidningspapper och glasflaskor på den nya sortergården i Jönköping.

På den gamla, vid Simsholmen, gick det bra. Nu hänvisas istället till återvinningsstationer på andra håll i kommunen.

Orsaken är att kommunen inte driver och ansvarar för återvinningsstationerna, det gör FTI - Förpacknings- och tidningsinsamlingen, medan kommunen driver sortergården.

FTI har valt att inte bygga någon återvinningsstation vid sortergården vid Råslätt, trots att det finns mark avsatt utanför sortergårdens grindar. Enligt Magnus Sandström, regionchef på FTI är tomten för dyr och därför letar man mark på andra håll i Jönköping för en ny återvinningsstation.

– Vi tittar på om den ska ligga där eller på något ställe som är bättre ekonomiskt sett ur vår ägares synvinkel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".