Jönköping

Uppmanar till street race på hemlig plats

1:31 min

Påskens motormässa på Elmia närmar sig. Och med den också trafikproblem, samt nu också olagliga street race-tävlingar på hemlig ort.

Traditionsenligt genomförs varje påskhelg en stor motormässa på Elmia i Jönköping. Arrangemanget brukar locka tiotusentals motorintresserade från hela Sverige, men skapar också allt större problem utanför mässområdet.

Förutom att genomfartsleden E4 genom Jönköping och Huskvarna stundtals brukar korkas igen, har också köpcentret A6 blivit ett tillhåll för tusentals bilar efter att mässan stängt på kvällen. Förra året var det närmast kaos på A6-parkeringen.

I år uppmanar en grupp på sociala medier intresserade att vara med i olagliga bildueller, så kallade street race, inte på A6 utan på hemlig ort. Var någonstans, det får de intresserade reda på via sms-kedjor.

På sociala medier uppmanas deltagarna "kör inte dit i karavaner - ser ni polisen, så åk åt något annat håll". Arrangörerna garanterar "torskfritt" och "polisspan" samt att hålla på till dess folket tröttnar

Trafikpolisen i Jönköping tänker dock inte att tillåta några street race utan tillstånd. Bland annat kommer en polishelikopter att vara i luften under påsken och polisens underrättelsetjänst bedriva spaning.

– För vår del gäller det ju bara att övervaka det så bra som möjligt, så att man inte kommer igång med de här körningarna, säger trafikpolisen Peter Karlsson.

– Någonstans kan man ju tycka att vi borde kunna använda resurserna till något bättre än att jaga en massa ynglingar i de här fordonen.