Jönköpings kommun

Kommunen har dålig koll på fakturorna

1:47 min

Var sjätte faktura som Jönköpings kommun betalar är ofullständig.

Jönköpings kommun brister ofta i att kontrollera sina fakturor innan de betalar.

I höstas avslöjade P4 Jönköping efter en granskning att Jönköpings kommun betalat ut miljonbelopp till leverantören Jet Luft AB - trots att de hundratals fakturorna var ospecificerade. Efter avslöjandet bestämde sig kommunrevisionen att titta närmare på saken.

Nu visar Kommunrevisionens granskning att Jönköpings kommun upprepade gånger brustit i att kontrollera att uppgifterna i fakturorna stämmer.

Jag tänker att det går slentrian i sånt här. Man känner leverantörerna och blir kanske lite smått kompis med dem och har ingen anledning att misstänka att det är något fel

I sin rapport har kommunrevisionen fått hjälp av en oberoende revisionsbyrå att granska stickprov från slumpmässigt utvalda fakturor ifrån fem olika leverantörer inom byggbranschen, bland annat företaget Jet Luft AB.

Resultaten visar att totalt var sjätte faktura är ofullständig - de saknar alltså information om vad beloppet avser, som till exempel vad materialet har kostat eller hur många timmar arbetet tagit. Detta innebär att kommunen inte kan veta ifall leverantören hållit sig till det upphandlade priset. Eftersom det totala värdet på kommunens alla upphandlingar per år brukar landa på omkring två miljarder kronor kan det handla om stora belopp. 

Oppositionsrådet Ilan De Basso är kritisk till resultaten.

– En faktura som inte lever upp till avtalet är en faktura för mycket. Följer du inte det som är överenskommet ska inte kommunen betala för det, säger han till P4 Jönköping.

Stadskontorets upphandlingsavdelning säger de kommer att vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna i kontrollen av fakturorna. Bland ska tydligare anges i avtalet mellan kommunen och framtida leverantörer hur fakturorna ska specificeras.  

Av de fem leverantörer som granskades i Kommunrevisionens rapport fick företaget Jet Luft AB flest anmärkningar. I deras stickprov var 70 procent av fakturorna ofullständiga. Enligt ägaren för Jet Luft AB har företaget blivit bättre på att specificera sina fakturor till kommunen efter P4 Jönköpings granskning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista