Brand A6
Foto: Andreas Joakimson/publiknätverket
Jönköping

Branden är släckt

Räddningstjänsten arbetar just nu med efterbevakning av branden som bröt ut på Bataljonsgatan på A6-området under fredagen.

Det var på förmiddagen som en brand startade i en industribyggnad och ett stort område räknades som riskområde.

80 brandmän bekämpade branden.

– Det ska finnas litiumbatterier i lokalen, säger Andreas Melin på räddningstjänsten.

Från branden kom giftig rök som spreds mot Ekhagen. Räddningstjänsten uppmanade personer att stänga fönster och ventilation innan faran kunde blåsas över vid 14-tiden.

Ingen person ska vara skadad av själva branden. Uppgifter finns om att personer på bostadsområdet fått i sig röken och fått känningar i luftvägarna, men ingen har sökt vård på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Vid 13:30-tiden meddelade räddningstjänsten de är på väg att få branden under kontroll. Riskområdet minskades ner och gäller bara området kring byggnaden, alltså gäller inte längre den tvåkilometersradie man infört tidigare.

Eftersläckningsarbetet på plats beräknas pågå under flera timmar.

Enligt räddningstjänsten är röken farligare än "vanlig" rök från industribränder, eftersom ämnen i litiumbatterier omvandlas till floursyra. Har man fått i sig rök och har symptom såsom hastigt påkommen hosta uppmanas man uppsöka sjukvården.

Under fredagskvällen uppger räddningstjänsten att branden är släckt men att man kommer att bevaka området till imorgon bitti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".