HV71
HV71 har gått från att vara en klubb i kaos till att vara guldfavorit. Foto: Mikael Fritzon/TT
Ishockey

HV:s revansch - från kaos till guldfavorit

Henrik Gustavsson: Han personifierar HV71
1:27 min

För två år sedan ifrågasattes HV71:s varumärke, styrelsen ställde sina platser till förfogande och sponsorer hoppade av. Nu är allt annorlunda.

Våren 2015 hade HV71 just åkt ur slutspelet mot Linköping, men det var ingenting jämfört med den negativa publiciteten som följde några veckor senare.

En spricka uppdagades i den sportsliga ledningen, en av klubbens guldsponsorer valde att hoppa av samarbetet och styrelseordföranden Hans-Göran Frick avgick från sin post.

Till slut kom även beskedet att tränaren Andreas Johansson lämnar klubben. Det hade tidigare under våren läckt uppgifter om att Johansson markerat spelare med färger för att visa om de var på eller av, vilket kritiserats av spelare.

Klubben gick även back ekonomiskt efter sitt femte raka uttåg ur slutspelet.

Nu, två år senare, är läget helt annorlunda i klubben. 

Damlaget tog sig tidigare i våras till en historisk SM-final och bärgade ett silver. Herrarna har på ett mäkta imponerande sätt avfärdat både Färjestad och Malmö i slutspelet och man har endast förlorat en match.

Optimismen flödar i klubben igen och hockeyfebern har tagit ett bastant grepp om Huskvarna och Jönköping.

Hur har det kunnat gå från kaos och turbulens till succé och guldfavoritskap på drygt två år? Hör P4 Jönköpings sportexpert Henrik Gustavsson förklara HV:s förvandling. Och enligt honom så har en spelare en symbolisk stor del i det hela. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".