Therése Lakatos är utvecklare på Gislaveds kommun. Hon står framför en karta över Gislaveds kommun.
1 av 2
Therése Lakatos är utvecklare på Gislaveds kommun. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Bosse Linde är ordförande i Gislaveds idrottssällskap.
2 av 2
Bosse Linde, ordförande i Gislaved IS har själv varit med och nattvandrat under flera års tid. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Gislaved

Så får Gislaved föräldrar att ställa upp

Therése Lakatos: Vi tycker att det här är viktigt
1:19 min

Det är svårt för länets kommuner att få nattvandrare att ställa upp - men inte i Gislaved.

Nattvandrare finns till för att förebygga brott och skadegörelse och även att kunna hjälpa ungdomar som kan ha råkat illa ut på en helgnatt.

De ska vara fem personer i en grupp, synas tydligt genom att ha på sig reflexväst, vara utrustade med material för att kunna utföra första hjälpen och en mobiltelefon med viktiga nummer i.

För att få föreningar att vilja nattvandra erbjuder Gislaveds kommun betalning till de föreningar som ställer upp.

– Det är naturligtvis lättare att motivera folk när det finns en morot med. Betalningen till föreningen är det som får föräldrar att vika en fredags- eller lördagskväll tror jag, säger Bosse Linde som är ordförande i Gislaveds idrottssällskap.

Även Värnamo kommun betalar sina nattvandrare, de får 3000 kronor för en fredagskväll. På många andra håll i kommunen har det visat sig vara svårt, nästintill omöjligt, att få frivilliga att ställa upp.

– Vi tycker att det här är så viktigt att vi är beredda att betala för det. Det är synd att inte fler kommuner gör det, säger Therése Lakatos som är utvecklare på Gislaveds kommun.

Fotnot: P4 Jönköping har inte fått uppgifter från alla kommuner och därför kan det finnas fler kommuner som betalar nattvandrare. Hur är det i din kommun? Hör av dig!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".