Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En gripen för mord på FN-svenskan Zaida Catalán

Uppdaterat fredag 14 april 2017 kl 12.52
Publicerat fredag 14 april 2017 kl 13.14
Direkt
Ekot sänder direkt
Sänds kl. 00.00 - 23.59
Zaida Catalán
Zaida Catalán. Foto: TT

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán och en FN-anställd amerikansk man, uppger militäråklagare.

Ytterligare en misstänkt greps men lyckades rymma, säger Joseph Ponde, som är landets högsta militäråklagare. Fyra poliser som ansvarade för att vakta de misstänkta har därför också gripits.

Ponde beskriver den gripne som en "rebell", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk. Tolken hittades död tillsammans med Zaida Catalán och amerikanen.

En svensk förundersökning har inletts om mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa. Den leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Zaida Catalán var uppvuxen i Högsby mellan Vetlanda och Oskarshamn.

Fakta: Zaida Catalán

  • Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001 - 2005.
  • Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.
  • Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006 - 2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.
  • Är utbildad jurist som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.
  • De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.
  • I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-KInshasa.

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo

  • Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.
  • Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.
  • Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.
  • FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".