Anders Gustafsson.
"Jag kan sakna att det bara är upp till mig själv. Här är det inte lika direkt kopplat till mig: om jag är snabbare eller starkare så går inte båten speciellt mycket fortare." Foto: Sander van der Borch / TT
Jönköping

Ex-kanotisten vill skapa seglings-historia

Anders Gustafsson från Jönköping slutade som elitkanotist. Nu har han vind i seglet.

Att segla på Bermuda låter glamoröst. Sanningen är en annan, försäkrar Anders Gustafsson, en av fyra svenskar i Artemis America's Cup-lag.

Det är som att stå på ett biltak i farten samtidigt som någon sprutar med brandslang på dig, säger den tidigare kanotvärldsmästaren till TT.

Det är en bit från barndomens seglatser med föräldrarna i skärgården, det Anders Gustafsson sysslar med nu för tiden.

Den 37-årige före detta kanotvärldsmästaren är sedan två år tillbaka en del av svenska Artemis besättning. De befinner sig just nu på ögruppen Bermuda i Atlanten och förbereder sig för att försöka ta hem den anrika seglingstävlingen America's Cup.

Utanför komfortzonen

– Den seglingen som man har lärt sig med mamma och pappa, det är som att köra buss för en formel 1-förare. Det går inte att jämföra, säger Anders Gustafsson och beskriver en dag ombord på Artemis katamaran.

– Det går i kanske 85 kilometer i timmen, man flyger över vattnet. Det är som att stå på ett biltak i farten samtidigt som någon sprutar med brandslang på dig, och så ska du springa över den samtidigt som du har en massa grejer som du ska göra. Jag har sex fotknappar, en pedal och så en till knapp som jag trycker på med armbågen eller knäet. Allt gör man med maxpuls i princip, så det är klart att man är utanför sin komfortzon.

Att ha sin arbetsplats på Bermuda låter trots allt ganska tjusigt. Men någon lyxvardag är det inte tal om, säger Anders Gustafsson. Artemis 100 man starka lag jobbar från halv åtta på morgonen till sex på kvällen, sex dagar i veckan.

Och livet på båten är inte bara utmanande fysiskt utan även mentalt. Ett visst mått av rädsla kan rentav vara livsviktigt.

Många risker

– Man måste ha respekt för det man gör, för det kan gå illa. Om det är en elektronisk switch som inte funkar, någon kod som är felprogrammerad eller en titanbult som inte funkar, då kan det ha ödesdigra konsekvenser. Man nästan känner det, att det är 100 personer som håller i en samtidigt som båten flyger fram.

Han sökte till Artemis en första gång efter OS 2012, men då var tajmningen inte den rätta. Något år senare passade det bättre, Gustafsson fick komma på tester och gjorde så bra ifrån sig att han sedan 2015 är en del av teamet.

Så vad kan en gammal kanotist bidra med?

– Jag har kanske satt en ny standard för hur mycket vi tränar. De här båtarna är extremt fysiska och det har aldrig varit tuffare att segla än vad det är nu. Det är därför jag är här. Det finns många som är bättre på att segla, men de tog en chansning och såg att jag hade en stark fysisk bit.

Premiär 1851

America's Cup anordnades för första gången 1851. Att bara fyra olika länder (USA, Australien, Nya Zeeland och Schweiz) har vunnit, säger en del om konkurrensnivån. Artemis tycks dock vara i praktslag. Förra veckan, den andra träningsveckan, vann besättningen samtliga nio race.

– Hela utmaningen är så otroligt tuff vilket avspeglas i att bara fyra länder har vunnit. Sverige har försökt några gånger och vi försöker igen. Det ligger något fint i det svåra.

Allvaret börjar om en dryg månad, med utmanarserien som startar den 26 maj. Huvudtävlingen, där amerikanska Oracle är försvarande mästare, avgörs sedan mellan den 17 och 27 juni.

Fredrik Lööf
Position: Taktiker.
Ålder: 47 år.
Meriter: OS-guld starbåt (med Max Salminen) 2012, OS-brons starbåt (med Anders Ekström) 2008, OS-brons finnjolle 2000. VM-guld finnjolle 1994, 1997, 1999, VM-guld starbåt 2001, 2004.

Anders Gustafsson
Position: Grinder.
Ålder: 38 år.
Meriter, kanot: VM-guld K1 500 m 2010, EM-guld K1 500 m 2009, 2012.
Karl Torlén
Position: Grinder/Trimmer.
Ålder: 31 år.
Meriter: 18:e 49er OS 2008 (med Anders Ekström).

Andreas Axelsson
Position: Grinder.
Ålder: 27 år.
Meriter: Med i Sveriges seglingslandslag 2007-2012, tävlade i laser och finnjolle. Tidigare med i Artemis ungdomslag i Youth America's Cup.

Sex team är med i den 35:e upplagan av America's Cup: Oracle, USA (titelhållare), Artemis, Sverige, Softbank, Japan, Groupama, Frankrike, Team New Zealand, Nya Zeeland och Land Rover BAR, England.
Utmanarserien Louis Vuitton Cup, med alla team utom Oracle, avgörs i Bermuda 26 maj-12 juni. Efter grundomgången, där alla lag möter varandra två gånger, slås det sämsta laget ut.
Därefter gör fyra lag upp i två kvartsfinaler i bäst av nio matcher. De två vinnande lag gör sedan upp i semifinal om vilket lag som får utmana Oracle om America's Cup-titeln.

Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".