Ishockey HV71 depp
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ishockey/SHL

Underläge för HV i finalen

REFERAT: Här avgör Brynäs i förlängningen
0:44 min

HV71 förlorade återigen i förlängning efter att ha hämtat in ett underläge. Nu är det fördel Brynäs i SM-finalserien.

En fullsatt arena och elva raka hemmasegrar i ryggen hjälpte inte HV71 i torsdagens SM-final i Jönköping. I den sjätte förlängningsminuten pressade sig Tomas Zaborsky fram och sköt segern till Brynäs.

– Idag är det en riktig krigarseger, vi intalade oss själva att vi är starkare än dem och när vi får våra chanser så är det bara att trycka dit den, säger Jacob Blomqvist.

Det var just kapten Blomqvist som öppnade målskyttet i den första perioden, redan efter fyra minuters spel. Blomqvist höll sig framme på sin egen retur och skickade in 1-0. 

– Deras första mål var alldeles för lätt, säger HV71:s tränare Johan Lindbom.

Hemmalaget såg skakade ut efter Brynäs ledningsmål och hittade inte rätt i spelet.

”HV-killarna spelar verkligen andefattigt, det började bra de första minuterna. Men nu kommer de aldrig in samlat, de kommer alltid in en och en. De borde lägga ner puckarna och spela enklare”, sa L-G Jansson i Sportextra.

Inför andra perioden flyttade HV71-tränaren Johan Lindbom om i formationerna. Förstakedjans Eric Christensen och fjärdekedjans Kevin Stenlund bytte plats och det gav effekt. Drygt en minut in i andra kom kvitteringen av just Stenlund.

Men jublet i Jönköping hann knappt tonas ut innan Brynäs tog ledningen igen. Jacob Blomqvist gjorde sitt andra mål för kvällen, en repris på det första målet. Skott – retur – skott – mål.

Och målfesten fortsatte i den andra perioden. Mattias Tedenby fick hemmapubliken att dansa vilt av glädje med sitt 2-2-mål. Men bara en och en halv minut senare blev det knäpptyst i arenan när en hårt uppvaktad Daniel Paille hittade en lucka mellan Linus Söderströms benskydd.

– Vilken megatavla av Söderström, kommenterade Lars-Gunnar Jansson.

I den tredje perioden dominerade Brynäs spelet medan ledare och spelare i HV71:s bås såg mer och mer frustrerade ut. Men med fem minuter kvar av perioden vändes mungiporna uppåt igen när Martin Thörnberg klev fram och tryckte upp 3-3 i krysset.

Strax innan tredje periodens slut hamnade domarna i centrum. Simon Önerud kom i full fart mot HV-kassen i jakt på ett avgörande när han tacklades hårt av Lukas Kilström. Önerud blev liggande på isen innan han gled ut mot båset, men domarna valde att fria Kilström.

Matchen gick till förlängning och sex minuter in i den fjärde perioden avgjorde Tomas Zaborsky för gästerna.

– Det är underbart att vara hockeyspelare i Brynäs just nu. Att få vara med om det här. Jag har svårt att sova på nätterna för det känns så ofattbart, säger Jakob Blomqvist.

Brynäs leder nu finalserien med 2-1 i matcher inför lördagens drabbning i Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".