menskopp menskoppar
Menskoppen ses som ett miljövänligt alternativ då den kan återanvändas flera gånger. Genrebild. Foto: Leif R Jansson / TT
Hälsa

Vanliga mensskydd får en konkurrent i butikshyllan

Student: Det är bra för miljön
3:33 min

Menskoppen har gått från att enbart kunna köpas online, i apotek och i sexbutiker till att nu vara tillgänglig i matbutikerna.

Menskoppen har funnits i mer än hundra år, men har de senaste åren blivit allt mer populär. Det är ett mensskydd som många är positiva till, men trots det finns det en hel del som inte har vågat prova än. 

– Många är rädda för att de inte ska kunna dra ut den, att de inte ska hitta den eller att den ska läcka, säger studenter vid Jönköping University.

Att informationen inte är tillräcklig för att människor ska förstå hur det egentligen funkar kan bero på att man inte pratar om detta ämne högt.

– Jag tror det har med mens-tabut att göra. Detta är saker som man inte pratar om och inte lägger ut på internet att man använder, säger Johanna Almén, receptarie på ett apotek i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".