HV71-bild
1 av 9
Foto: Pontus Lundahl/TT
Flera spelare i finalen på isen.
2 av 9
Stämningen är het på finalisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Thörngren jublar efter 1-1-målet.
3 av 9
Thörngren jublar efter 1-1-målet. Foto: Mikael Fritzon/TT
HV71 jagar kvittering
4 av 9
HV71 ligger under när halva matchen är spelad. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fulla rader med publik i Kinnarps arena.
5 av 9
Arenan är helt fullsatt. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Bild från matchen som är i full gång.
6 av 9
Stämningen är hög i arenan. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Brynäs firar efter ett mål.
7 av 9
Brynäs Jacob Blomqvist gjorde 0-1 i finalmatchens första period. Foto: Mikael Fritzon/TT
Fullsatt arena.
8 av 9
Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Radiosporten intervjuar Brynässpelare.
9 av 9
Från radiosportens studio i Kinnarps arena. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
SHL

HV71 är svenska mästare

Simon Önerud: Det här är så sjukt
0:47 min

HV71 tog hem SM-guldet efter en rysarmatch.

Hör hur det lät när HV slog in det avgörande målet, i ljudklippet längst ner i spelaren.

1995 möttes Brynäs och HV71 senast i en SM-final. Då sköt Johan Lindbom guldet till HV71 i sudden. I dag fick HV-tränaren se Simon Önerud upprepa bedriften.

– Fantastisk känsla. Jag sa inför förlängningsperioden att nu har jag blivit förknippad med det här målet sedan 1995, nu får fasen någon annan ta över stafettpinnen. Jag är så glad att Simon fick göra det, egen produkt inför hemmaarena, det är fantastiskt, säger Lindbom till Radiosporten.

En fullsatt arena i Jönköping laddade för segerfirande redan innan matchen med ett guldfärgat tifo. Men feststämningen kom av sig när Brynäs tog ledningen efter 12 minuters spel. Lagkaptenen Jacob Blomqvist hittade en lucka vid Linus Söderströms bortre stolpe och skickade in ledningsmålet.

I den andra perioden vaknade HV71 till och det blev kamp om varje centimeter på isen. Brynäsmålvakten David Rautio räddade gästerna ett par gånger när HV hade puckar som dansade på mållinjen.

Men kvitteringen skulle dröja till den tredje perioden då Christoffer Thörngren skickade upp pucken i krysset från ingen vinkel alls. David Rautio som gått ner på knä vid den främre stolpen kunde bara se på när pucken seglade förbi.

– Vilket lustigt mål, ett konstmål. Hade Rautio stått upp där så finns det ingen av kvinna född som hade kunnat göra mål där, sade expert Lars-Gunnar Jansson i Sportextra.

I förlängningen klev Simon Önerud fram och sköt SM-guldet till HV71. Arenan förvandlades till ett blågulvitt inferno, hemmaspelarna kastade hjälmar och klubbor åt alla håll.

– Jag bara viftar och vevar med klubban och så ser jag den gå in, det är helt sjukt, säger matchhjälten Simon Önerud.

Samtidigt som guldhjälmarna delas ut till HV-spelarna står Brynäs tränare Thomas ”Bulan” Berglund med tårar i ögonen och tittar på.

– Grabbarna ska ha all heder för det dom har gjort. Vi har gjort en bra resa, vi är så nära och det är så synd att vi inte får ta hem guldet till Gävle. Det var så nära. Det är så jämnt, det är bara slumpen som avgör. Det är mycket känslor nu, säger han.

SM-guldet är HV71:s femte genom tiderna, och det första sedan 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".