Nikoo Bazsefidpay.
Nikoo Bazsefidpay har blivit utsedd till Årets svenska kvinna av Swea International. En titel hon är stolt över. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Prisad tandläkare: Vi kan hjälpa många i världen

2:25 min

Hon var 13 år när hon kom till Sverige från Iran. Hon utbildade sig till tandläkare och har sedan spridit den svenska tandhälsan i världen.

Nikoo Bazsefidpay tillbringar halva sin tid i Jönköping, halva i Stockholm, och så tar hon tjänstledigt i bland och jobbar för Försvarsmakten. Dessutom forskar hon. Och inte nog med det, hon är också grundare och ordförande i Tandläkare utan gränser.

– Det var en dröm från början, men nu har det utvecklats till en organisation där vi har möjlighet att hjälpa många människor i världen, berättar Nikoo Bazsefidpay.

Nu har Nikoo Bazsefidpay blivit uppmärksammad och prisad. Hon blev utsedd till Årets svenska kvinna av Swea International, en global ideell förening och ett nätverk för svenskor och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

– Det är jättekul och roligt att vår organisation blir uppmärksammad på det här sättet, också utanför tandvården. Jag är väldigt ärad, säger hon.

I Jönköping är Nikoo Bazsefidpay tandläkare på käkkirurgiska kliniken. I Stockholm är hon lärare på tandläkarutbildningen på Karolinska institutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista