Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Just nu
En till sjukhus efter olycka på väg 132 mellan Huskvarna och Lekeryd.
Jönköpings län

Allt färre klarar uppkörningen

Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 21.21
Skylt för privat övningskörning.
Foto: Thomas Jokiniemi/Sveriges Radio

Allt färre klarar att ta körkort. Nu är det färre än hälften som får godkänt vid uppkörningen men i Jönköpings län går det lite bättre än riksgenomsnittet.

I fjol var det 47,8 procent som klarade uppkörningen för B-körkort, enligt statistik från Trafikverket. Det är en minskning med nära sju procentenheter sedan 2013. Sedan 2006 har andelen godkända körprov minskat med nästan tio procentenheter.

Trafikverkets kontor i Jönköping redovisar att 50,1 procent i deras område klarade uppkörningen.

De godkända förstagångsproven har också sjunkit de senaste åren. Snittet för antalet uppkörningar som resulterade i godkänt var 2,1 i helan landet under 2016.

– Det stora flertalet gör två prov. Det går bra efter ett eller två omprov och så är man igenom. Men sedan har vi sett en trend att den här gruppen som gör fler än två omprov har ökat, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket förarprov.

Trafikverket ser tecken på att allt fler chansar och kommer till uppkörningen dåligt förberedda.

– Det vi kan konstatera är att fler och fler inte förbereder sig tillräckligt. Mycket handlar om övertro från körkortstagaren, man har helt enkelt inte koll på kravnivån för att anses vara trafiksäker och risk- och miljömedveten, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov på Trafikverket.

Det finns också en brist på utbildningsmaterial på andra språk än svenska.

Statistiken visar att flera orter i norra Sverige ligger över rikssnittet när det gäller godkända körprov. Det är en tendens som gällt länge. Umeå är bäst i landet av orterna i statistiken där 61 procent av körproven godkändes medan Örnsköldsvik och Luleå ligger tvåa och trea på listan med 60 respektive 59 procent.

När det gäller orter där minst antal förare får godkänt på körprovet utmärker sig ännu en gång kommuner i Stockholms län. Bottenplatsen intog Sollentuna där 39 procent fick godkänt på körprovet i fjol medan Jakobsberg och Farsta var snäppet bättre med 40 respektive 42 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".