Tobias Palmberg sitter framför sitt terrarium.
1 av 2
Både hemma och på jobbet har Tobias terrarier med pilgiftsgrodor. Foto: Privat
Pilgiftsgrodan som Tobias Palmberg upptäckte
2 av 2
Så här ser pilgiftsgrodan ut som Tobias Palmberg återupptäckte. Foto: Tobias Palmberg
Jönköping

Grod-Tobbe återupptäckte utdöd pilgiftsgroda

"Och där satt den på en gren"
1:49 min

Tobias Palmberg är expert på världens giftigaste djur.

Det var under en vandring i regnskogarna i Costa Rica vid en bäck som Tobias och hans kompisar upptäckte en pilgiftsgroda som de aldrig tidigare sett.

– När vi kom hem hittade vi inte arten i våra lexikon. Senare fick vi reda på att den varit utdöd och att man inte sett den sedan 2002, så vi återupptäckte den, berättar han.

Tobias har varit intresserad av pilgiftsgrodor i flera år och sitter även i styrelsen för Svenska dendrobatid-sällskapet. Han har varit i Sydamerika ett par gånger för att titta på grodorna i deras naturliga miljö, dessutom har han terrarier med grodor både hemma och på hans jobb Per Brahegymnasiet i Jönköping.

Pilgiftsgrodorna är dödligt giftiga och en av arterna tillhör världens giftigaste djur. Men i terrarierna hemma i Sverige utvecklar de inte giftet eftersom de får en annan kost. Ute i regnskogen får dock Tobias tänka en extra gång innan han rör vid någon groda.

– Man får vara respektfull såklart, men man är mycket försiktigare i regnskogen än vad man är i en svensk skog.

P4 Jönköping blev tipsade om Tobias Palmberg och hans intresse via vårt Publiknätverk. Gå med du också och berätta vem vi borde träffa nästa gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".