Holland, England och Oskar Mattisson.
P4 Jönköpings Oskar Mattisson hade svårt att hålla isär såväl länder som alla Rob i morse. Foto: Sveriges Radio
Radio

Oskar i den vilda jakten på Rob

"Kan du inte Europakartan? England, du vet den där lilla ön ute vid kusten"
3:06 min

Tre gånger Rob ställde till det lite för Oskar Mattisson den här morgonen.

Det började med att vi sökte efter ett uttryck motsatt till att försova sig; vad heter det när man vaknar för tidigt? Detta apropå en viss Hasse P:s tidiga ankomst till jobbet.

En Rob ringde under Barnmorgon strax före sju och sa att man i Holland säger att man "bajsat i sängen" om man vaknar för tidigt. Då vill man ju av förklarliga skäl inte ligga kvar. Logiskt.

Vi bad om att få ringa denne Rob lite senare, men han kunde inte sitt nummer utantill, så vi hjälptes åt att hitta det på nätet. "Ni får nog söka på Robert", sa Rob.

När vi ringde upp igen svarade en förbryllad Rob Lenting i Habo, som mycket riktigt egentligen heter Robert. Men - han visste inte alls vad vi pratade om, även om han bekräftade uttrycket om att ha bajsat i sängen. Rob Lenting trodde att det var en annan Rob - Rob Sanders i Bankeryd, också inflyttad holländare - som ringt tidigare.

Men Rob Sanders var lika oförstående som Rob Lenting, när vi till sist fick tag i honom sms-ledes. Även han kunde dock bekräfta bajs-uttryckets äkthet. Mysteriet tätnade. Spelade de båda Rob:arna från Holland oss ett spratt?

Just när vi trodde att vi skulle få leva i ovisshet resten av våra liv ringde den ursprunglige Rob upp. Rob Bowen, Vetlandabo från England!

Och jo... uttrycket "bajsat i sängen" fungerar utmärkt även i England!

Hör de galna förväxlingarna i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".