Tenhultsskolan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Tenhultsskolan kanske blir för trång när ett nytt bostadsområde byggs. Det oroar sig i alla fall föräldrar till eleverna för. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Tenhult

Oro för trängsel på skola när nytt bostadsområde byggs

Madelen Hansson, mamma: Var ska eleverna vara?
1:30 min

Hur ska barnen få plats i skolan framöver? Det undrar många föräldrar nu i Tenhult i Jönköpings kommun.

Ett nytt stort bostadsområde beräknas stå klart i Tenhult inom några år, vilket kommer innebära många nya barn till ortens skola. Madelen Hansson har två barn som går där och hon är tveksam till att fler barn får plats om det nya området byggs.

– I dag finns det ju plats precis, men skulle det byggas kommer det bli trångt. Då kanske det inte finns plats för fler barn och då är ju frågan var de barnen ska vara.

Tenhultsskolan är en låg- och mellanstadieskola med över 500 elever. Men många föräldrar är nu oroliga för att barnen inte ska kunna leka mer på skolgården och att det kommer bli trångt på skolan. 200 till 400 nya bostäder planeras byggas i närheten och för att alla nya barn ska få plats är tanken att paviljonger, även kallade moduler eller skolbaracker, ska sättas upp.

– Vi har en sådan situation i dag i hela vår kommun att vi har många elever  våra skolor, säger Sarah Johansson, biträdande grundskolechef i Jönköpings kommun.

Men att ställa upp baracker på skolgårdarna, tar inte det utrymme från barnens lekplatser?

– Hyran av paviljongen är en kortsiktig lösning för att möta det här behovet. Det skapar oss lite tid för att arbeta mer på den långsiktiga lösningen där vi planerar att bygga på höjd, i det här fallet.

Men Madelen Hansson är skeptisk.

– Moduler... Hur bra är det? Och vad är det för miljö? Allt är paniklösningar och det vill man ju inte se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".