Therese Axelsson Kvinnojouren i Gislaved
Therese Axelsson på kvinnojouren i Gislaved vill utbilda om våld i nära relationer. Foto: Therese Axelsson/Gislaved Kommun
Gislaved

Kvinnojouren släpps inte in på skolorna

"Det är elever i varje klass som upplever våld i sitt eget hem"
1:16 min

Bara en av fyra skolor i Gislaved har låtit kvinnojouren utbilda skolpersonalen i hur de kan hjälpa barn som utsätts för våld i hemmet.

Kvinnojouren i Gislaved vill utbilda alla som jobbar på skolorna i kommunen att bli bättre på att upptäcka varningssignaler att en elev som blir slagen hemma eller har föräldrar där t ex pappa slår mamma. 

– Det är elever i varje klass som upplever våld i nära relationer i sitt eget hem. De går från ett trauma till skolan och går från skolan tillbaka till ett trauma varje dag, säger Therese Axelsson verksamhetschef på kvinnojouren i Gislaved. 

Trots flera försök har tre av fyra skolor tackat nej. Åsenskolan i Anderstorp är en av dem. Rektor för skolan Per Ottevik säger att våld i nära relationer är en angelägen fråga men att skolan inte hinner med allt och måste göra prioriteringar. Den senaste tiden har teman som nätmobbning och sexuella trakasserier diskuterats i skolorna. 

– Det är inte otroligt att vi kommer ha någon som talar om våld i nära relationer när vi anser att vi får in det i schemat, säger rektor Per Ottevik.

Barn som upplever våld i nära relationer

Minst 150 000 barn bor i hushåll där det förekommer våld.

Nästan elva procent av 13–17-åringar uppger i en svensk studie att de någon gång under uppväxten har upplevt våld i nära relation. Fjorton procent av niondeklassare uppger att de blivit slagna någon gång, nästan tre procent av dem många gånger. 

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".