Handikapphjälp dyrt för Vetlanda

Kostnaderna för LSS, lagen som ger funktionshindrade rätt till hjälp, håller på att knäcka ekonomin för Vetlanda kommun. Centerpartistiska kommunalrådet Göran Lindell menar att man nu slagit i taket för vad kommunen klarar av.
- Kostnaderna har växt, om inte okontrollerat, så svårkontrollerat, säger han till Nyheterna. Han vill nu effektivisera LSS-insatserna i kommunen, men tycker också att man måste se över lagstiftningen. Kommunrevisionen kritiserar också kommunen för att kostnaderna i kommunen ökar mer än skatteintäkterna. Enligt Göran Lindell är LSS-insatserna en av orsakerna. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, infördes under mitten av 1990-talet. Den ger funktionshindrade rätt att få stöd och hjälp av kommunerna i landet, till exempel av en personlig assistent. Lagen innebär att kommunerna har skyldighet att ge de här personerna stöd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista