Gänget som vandrar för barn som är drabbade av gom- läpp- eller käkspalt står samlade på Hoppets Torg i Jönköping.
1 av 2
Ett tiotal personer samlades på Hoppets torg för att vandra i sympati för utsatta barn i Madagaskar. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Annika Brandin som är volontär för Operation smile.
2 av 2
Annika Brandin, volontär på Operation smile i Jönköping. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköping

De vandrar runt Munksjön för att få barn att le

Annika Brandin: Det är en sympativandring
1:30 min

På lördagen genomförde organisationen Operation smile en manifestation i Jönköping. En tapper skara vandrade runt Munksjön i snålblåsten.

Organisationen vill samla in pengar till barn på Madagaskar som har fötts med läpp- gom- och käkspalt. Genom att promenera runt Munksjön uppmärksammas de kämpiga vandringar som många tvingas göra för att kunna få hjälp.

– För att de ska ta sig till de sjukhus där vi kan hjälpa dem får de gå i många timmar och även dagar, säger Annika Brandin från Kaxholmen, norr om Huskvarna, som är volontär på organisationen.

Just nu genomförs en satsning med att operera barn i Madagaskar, som kostar 1,5 miljoner kronor. Därför hoppas organisationen att de som sympativandrar runtom i landet ska skänka så mycket pengar att hela insatsen bekostas.

– Så sent som i går kväll var vi uppe i 1,3 miljoner kronor och om vi i Jönköping kan bidra med några hundralappar till vore det jättebra, säger Annika Brandin.

Barn som föds med läpp- gom- och käkspalt har ofta problem med att äta och dricka och riskerar att dö på grund av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".