Eksjö trästaden. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Eksjö trästaden. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Länets städer får tummen upp i skönhetsundersökning

Jönköpings län har vackra städer. Det tycker åtta av tio länsbor.

Det är SIFO som gjort en stor undersökning bland 2500 svenskar om de tycker att den stad de bor i eller den som är närmast är vacker?

Undersökningen visar att nästan alla gotlänningar tycker att Visby är fint. Men i Dalarna tycker bara sex av tio att den stad man bor närmast eller i är vacker, visar undersökningen.

De boende i Dalarna, som hamnar i botten av listan, är inte alls lika imponerade av sina städer. Där säger bara 61 procent att städerna är fina.

Stockholmarna tillhör också dem som gillar utseendet på sina städer mest, medan Kronobergare, Västerbottenbor, Gävleborgare och Norrbottenbor inte anser att städerna i länet är lika vackra som alla övriga län.

I Jönköpings län är vi ganska nöjda med skönheten på våra städer. Drygt åtta av tio tycker att staden de bor i eller som ligger närmast bostaden, är vacker.

Generellt önskar svenskarna sig mer grönområden i sina städer. Parker, träd och blommor står högt på mångas önskelista. En dryg tredjedel anser att mindre trafik, bättre renhållning och finare arkitektur skulle göra städerna vackrare.

Län Andel som svarar "ja"

Gotland 97 procent

Stockholm 94

Jämtland 87

Värmland 87

Blekinge 86

Västra Götaland 85

Kalmar 83

Halland 83

Skåne 82

Örebro 82

Jönköping 82

Uppsala 81

Södermanland 79

Östergötland 79

Västmanland 78

Norrbotten 76

Västerbotten 72

Västerbotten 72

Gävleborg 70

Kronoberg 68

Dalarna 61

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".