Thomas Carlzon i skjorta framför växt.
Thomas Carlzon. Arkivbild. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Han blir ny landshövding i Kalmar

Thomas Carlzon heter Kalmar läns nya landshövding.

Regeringen har idag utsett Thomas Carlzon till ny landshövding i Kalmar län. Han tillträder sin tjänst 1 juni. Mellan 2007 och 2016 var han verksam som vd på Ikea Sverige AB.

Idag sitter han i styrelsen för bland annat Kungliga ingenjörsakademin och tidigare även suttit i Linnéuniversitetets styrelse. Sedan 2016 har han arbetat som konsult inom värdebaserat ledarskap.

– Jag är väldigt glad och känner stor ödmjukhet inför uppdraget som landshövding i Kalmar län, säger han i ett pressmeddelande.

– Att få komma till detta framgångsrika län med dess starka tradition av entreprenörskap, besöksnäring, natur och kultur samt ett välrenommerat universitet är mycket intressant och inspirerande. 

Thomas Carlzon tar över efter att förre landshövdingen Stefan Carlsson fick sluta. Det efter P4 Kalmars avslöjande att han bland annat använt skattepengar till att köpa telefonsex – och att han vid flera tillfällen använt sitt tjänstekort felaktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".