70-talsutställningen, en telefon från förr
1 av 4
Lyft på luren och röster från länet berättar om sitt 70-tal. Conchi Gomzalez och Katali Jarefjäll på länsmuseet demonstrerar. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
70-talsutställning myshörna
2 av 4
70-talet kan vara en myshörna med kuddar och ett bord för gammeldags brevskrivning. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
70-talsutställning hopprepssång
3 av 4
Allt var inte kamp och politik på 70-talet. Sjunga Abba i ett hopprep är också ett minne för många. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
70-talsutställning radioapparat
4 av 4
Även Radio Jönköpings sändningar startade ju på 70-talet, en liten klisterlapp på en radioapparat skvallrar om det.
Jönköping

Ekon från 70-talet på Länsmuseet

3:50 min

Vart tog 70-talets tankar om frihet, jämlikhet och solidaritet vägen? Det kan man fundera på bland myskuddar, grön-gula tapeter och hopprepsmikrofoner.

Det är en utställning på Jönköpings läns museum som har backat banden drygt 40 år tillbaka.

"Hon kan inte börja studera i Jönköping - ingen vill ge henne bostad."
"6-timmars arbetsdag."
"Lika lön för lika arbete."  
"Vi måste rädda vår miljö." 

Rubrikerna är hämtade från tidningsartiklar och affischer publicerade i Jönköpings län för drygt 45 år sedan men kunde lika gärna ha stått i dagens tidningar. Hur tänkte vi då och hur tänker vi nu? Finns det paralleller som möts idag? Det är tankar som utställningen "Stridens och fridens röster - ekon från 70-talet" väcker.

Katali Jarefjäll, verksamhetsutvecklare på länsmuseet och Conchi Gonzalez, fotograf, har på bara ett par månader lånat eller köpt ihop föremålen från förr, men också letat i museets egna gömmor, och skapat en analog interaktiv utställningen där du som besöker den kan fundera på vart tog kampen, samhällsengagemanget och förändringsivern vägen?

"Stridens och fridens röster - ekon från 70-talet"  visas på Jönköpings läns museum under perioden 21 maj - 27 augusti 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista