Lotta Larsdotter, som är direktör för vårdcentralerna som ägs av Region Jönköpings län.
Lotta Larsdotter, direktör för regionens egna vårdcentraler är stolt och glad över resultatet för regionens app för digitala läkarbesök. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Regionen: Bra att apparna granskas

0:34 min

Digitala läkarbesök blir allt vanligare och det är viktigt att antibiotikaförskrivningen inte ökar med den, säger Lotta Larsdotter.

– Jag tycker att det är bra att man gör granskningen och jag känner mig väldigt stolt och glad att Bra Liv nära (regionens egen app för digitala läkarbesök) har få recept utskrivna, säger Lotta Larsdotter som är direktör för de 31 vårdcentraler som ägs av regionen.

Regionen granskade nätläkarbolagen Kry, Min doktor och sitt eget Bra liv nära och konstaterade att läkare ställt fel diagnoser och därför skrivit ut antibiotika i onödan.

Bra liv nära hade bara skrivit ut fem antibiotikarecept på 500 patienter under förra året och det är Lotta Larsdotter nöjd med.

– Vi jobbar enligt regionens riktlinjer för antibiotika för att minska de resistenta bakterier som gör att penicillin och andra antibiotikum inte fungerar när man väl behöver det.

Nätläkarföretagen håller inte med om kritiken i rapporten. Till Dagens Arena säger Kry att de har tydliga riktlinjer för antibiotikaförskrivning och Min doktor säger till tidningen att de följer regionens riktlinjer.

Regionen har nu kallat inblandade aktörer till möte med anledning av rapportens resultat.

Har du provat digitalt läkarbesök och vad tyckte du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista