Konstnären Mattias Åkesson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 2
Konstnären Mattias Åkesson framför kartan över helgens tillfälliga skulpturpark på Österängen i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Ninos Hamra framför ett av monumenten. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ninos Hamra, bildärare på Österängsskolan, framför ett av monumenten i utställningen. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Tillfällig skulpturpark på Österängen i helgen

1:38 min

Vad är egentligen ett monument? Det har Österängsborna i Jönköping fått fundera på under våren. Nu ställs resultaten ut.

Under ett antal workshops under våren med konstnären Mattias Åkesson har Österängsborna i Jönköping undersökt hur ett monument skulle kunna se ut om man utgår från egna historier och livsberättelser. Projektet, som genomförts tillsammans med Österängens konsthall, har resulterat i en mängd olika tankar och konkreta förslag. Nu i helgen visas nio av skulpturförslagen, i fullformat, på den plats på Österängen där konstnären bakom verket tänkt att det ska stå.

– För det första berättar de någonting om att människor tycker om Österängen, platsen de bor på, säger Mattias Åkesson om konstverken. Det är olika beskrivningar av händelser, speciellt bland barnen som deltagit. De utgår från en specifik händelse, det kan vara platsen där de träffade sin bästa kompis för första gången, den typen av platser har man valt ut och gjort något kring.

Ninos Hamra är bildlärare på Österängsskolan och flera av monumenten har tagits fram på hans lektioner. Att få skapa något konkret som faktiskt blir något att ställa ut på allmän plats har betytt mycket för eleverna, berättar han.

– Jag tror man känner sig hörd, man syns, man finns där, får en bekräftelse på att "du finns, jag ser dig, jag hör dig och vi kan skapa tillsammans".

Projektet är inte slut i och med helgens tillfälliga utställning. I höst ska samtliga monument som skapats ställas ut i Österängens konsthall.

– Vi ser ju det här som en pågående insamling och ett arkiv som vi hoppas kan fortsätta växa, säger Mattias Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista