Bild från Tolusts rapport om Munksjöstaden. Ritad av Tyréns.
Bild från Tolusts rapport om Munksjöstaden. Ritad av Tyréns.
Jönköping

Politiker skeptiska till flytande park i Munksjön

En flytande ö i Munksjöstaden skulle resultera i för lite parkmark för de boende. Det tror politikerna, enligt Jönköpings-Posten.

Den flytande, konstgjorda, ö som planeras i Munksjöstaden i Jönköping fick i april godkänt av Mark- och miljödomstolen. Men när politikerna i tekniska utskottet nyligen diskuterade ön blev parkens storlek en avgörande fråga, skriver Jönköpings-Posten.

Enligt parkprogrammet ska det finnas 25 kvadratmeter park per invånare.

– Med den flytande parken blir det inte mer än 10 kvadratmeter vilket är alldeles för lite. På Torpa och Söder finns det bara 11 kvadratmeter park per invånare och det gör inte situationen i Munksjöstaden bättre. Vi behöver grönområden, säger den före detta moderata politikern Anders Jörgensson.

Han föreslår att parken i stället borde placeras på udden ner mot Munksjön, nedanför Shell.

— Jag vill ha en park som är permanent och som vi vet kommer att bestå. Vi vet inte hur länge en flytande park håller och vad som händer sedan, säger Anders Jörgensson till Jönköpings-Posten.

Om den flytande parken inte blir av kan hundratals lägenheter stoppas.

Till Jönköpings-Posten säger det socialdemokratiska kommunalrådet Mona Forsberg att hon tycker att parken är en bra idé.

— Men mina partivänner i kommunfullmäktige gruppen har sagt nej. Där finns det en stor oro för miljöfrågan. Om gräsmattan på ön ska bestå av plast så är man rädd för att plasten rinner ut i Munksjön och sedan i Vättern. Vi tycker också att det behövs mer parkmark i Munksjöstaden, säger Mona Forsberg.

I augusti i år kommer politikerna i tekniska utskottet fatta beslut om den flytande parken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".