Theres satsar på att ta sig runt Vättern på under åtta timmar. Cykeln på bilden är dock inte den hon ska ta sig runt på.
Theres satsar på att ta sig runt Vättern på under åtta timmar. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Simmerskan storsatsar på Vätternrundan

Therese Bellfors: Jag fick en cykel av pappa, sen var jag fast
1:54 min

Therese Bellfors från Jönköping är uttagen till ett storsatsande lag i årets Vätternrundan.

Det blir hennes första långa lopp som hon ser fram emot.

Therese Bellfors från Jönköping var från början simmerska och siktade mot toppen. En skada gjorde att hon fick sluta, men efter ett tag fick hon upp ögonen för att cykla.  

– Jag satsade hårt på simningen tills jag var 17-18 år, men axlarna ville inte jobba med mig. Jag slutade och efter några år köpte min pappa en cykel till mig och sen var jag fast, säger Therese.  

I fyra år har hon nu cyklat för Jönköpings CK och inför årets Vätternrunda ansökte hon bland 1600 andra för att få komma med i Skoda Cykling team, ett lag bland cyklister som får bra förutsättningar av bilföretaget Skoda för att åka runt Vättern på under åtta timmar. 

– De plockade ut 15 personer av cirka 1600. Jag tror de valde mig för att jag tävlar i cykling och är van att cykla i grupp men också att jag beskrev min passion för sporten, jag lägger all min fritid på detta.

Therese känner att hon hittat sin grej i cyklingen och har planer för framtiden.

– Efter Vätterrunda är det SM, men sedan är planerna att kunna vara med och vara en av de bästa i Sverige, men riktigt där är jag inte ännu, säger Therese Bellfors.   

Mer om Sporten P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".