Maj Johansson Gränna anhörig
Maj Johansson oroar sig för sin bror som får hemtjänst. Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
P4 Jönköping granskar

Turbulens inom hemtjänsten i Gränna

1:38 min

Situationen på Gränna hemtjänst är ohållbar, säger facket.

Den fysiska och psykiska stressen är för stor för arbetstagarna vilket går ut över de äldre.

För Maj Joahnsson är det framförallt den stora omsättningen på personal som oroar henne. Bara på en dag kan hennes storebror Göte få besök av fyra olika personer, något som hon säger aldrig hände bara för tre år sedan. Dessutom säger hon att det märks att personalen inte mår bra. 

– Man ser ju hur stressade de är. Ibland har min bror inte fått medicin, de har glömt honom någon eftermiddag. Man ser inget glatt ansikte utan de är tyngda och inte glada över sitt jobb, säger Maj. 

Gränna är en egen enhet inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun. P4 Jönköpings granskning visar att över häften av ordinarie personalstyrkan det senaste året har sagt upp sig, bytt enhet eller tagit tjänstledigt.

Facket menar att situationen är ohållbar - att den fysiska och psykiska stressen är för stor för arbetstagarna och att detta går ut över de äldre.

Enhetschefen för Gränna hemtjänst, Susanne Belajouza, säger att det har varit stor personalomsättning men att samtliga vakanser nu är tillsatta. Hon delar inte bilden som Maj Johansson och facket ger att personalen är så stressad att det går ut över de äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista