Mikael Bäckström, LRF.
"Folk känner sig rättslösa, säger Mikael Bäckström på LRF. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio

"Vi känner oss rättslösa" - bilar dumpas på böndernas mark

1:09 min

Att fler väljer att dumpa sina bilar på vägar eller i skogar är inte bara ett problem för kommuner och Trafikverk.

Flera lantbrukare drabbas när skrotbilar dumpas på deras mark. Mikael Bäckström är ordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Jönköpings län.

– För de markägarna som drabbats är det ett jättestort problem. De här bilarna kanske står i vägen, de skräpar ner och de slås sönder men man har ingen möjlighet att de bort dem, säger Bäckström till P4 Jönköping.

Förra året tvingades Trafikverket transportera bort och skrota över 2000 övergivna bilar från landets vägar. Antalet bilar som de tvingas forsla bort har stadigt ökat sedan skrotningspremien togs bort 2007.

Hur många bilar som hamnar i lantbrukarnas ägor är dock oklart, men de är ett reellt problem för dem. Mikael Bäckström säger att lantbrukarna inte får flytta bilarna själva, enligt lagen, utan det måste polis eller Kronofogden göra.

– Egentligen är det ju bara att ta traktorn och putta bort dem, men det får man ju inte göra... 

För att få bort de här bilarna får lantbrukaren ringa till polis eller kommunen och be dem ta bort skrotbilarna. Varje år får LRF en del motioner till sin stämma om de här problemet säger Mikael Bäckström.

– Det är ett problem som återkommer och det kommer motionsvägen, det är folk som känner sig rättslösa när någon ställer ut bilar på deras mark som man inte blir av med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista