sommarjobbare gräver
Antalet kommunala sommarjobb är fler än antalet som vill ha dem i Jönköping i år. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Jönköping

Färre vill ha kommunala sommarjobb

Rickard Boson: 74 har tackat ja till 100 jobb
1:26 min

Intresset för sommarjobben via Jönköpings kommun har minskat. Samma tendens är det med de feriepraktiker som kommunen ordnar.

 – I år så har de politiska besluten landat i 100 sommarjobb och vi har i dagsläget 74 som har tackat ja till dem av de 98 som blivit erbjudna, säger Rickard Boson, tillförordnad arbetsmarknadschef i Jönköpings kommun.

Nej, alla kommunala sommarjobb i Jönköping kommun är inte tillsatta i år. Rickard Boson tror att det beror på att arbetsmarknaden för ungdomar är god just nu. Ungdomsarbetslösheten i Jönköping är låg i förhållande till riket i helhet, säger han.

När det gäller feriepraktiken för ungdomar som slutar ettan eller tvåan på gymnasiet har 875 sökt och 787 har tackat ja till en plats. Det är också färre än förra året.

Rickard Boson säger också att nivån på de här platserna, sommarjobb och feriepraktik, ligger på en rätt nivå i kommunen för det finns ändå ett behov för en kategori ungdomar som av någon anledning inte kan få ett jobb på annat sätt. Vänder konjunkturen på arbetsmarknaden så kan det bli så att ungdomsarbetslösheten ökar igen och då kanske sommarjobben inom kommunen också kommer öka.

En av ungdomarna som fått sommarjobb via kommunen är Johan Bladh. Han kör flotte och guidar turister på Munksjön och trivs med det.

– Om jag stannar kvar i Jönköping kan jag tänka mig att ta ett sådant här jobb nästa år också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".