Brahegatan Gränna.
Brahegatan Gränna. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Gränna

Brahegatan i Gränna korkas fortfarande igen - trots nya trafikregler

Butiksägaren i Gränna: Känns som fler turister i år
3:58 min

Inför sommaren förändrade kommunen en del på Brahegatan i Gränna för att lätta på trafiktrycket, men butiksägarna märker ingen större skillnad.

På sommaren brukar turisterna leta sig till Gränna. Förutom en stor ökning av antalet besökare så innebär det även att Brahegatan i centrala Gränna ofta fylls på rejält och att det blir trafikstockningar.

Inför sommaren valde Jönköpings kommun att införa en del åtgärder så att problemet inte skulle uppstå. Bland annat beslutades det att husbilar och husvagnar inte längre skulle få parkera längs med gatan, att tung trafik skulle välja en annan väg och att mötesluckorna som tidigare funnits vid lastplatserna skulle försvinna.

Men trots åtgärderna så har det inte blivit bättre enligt Catrin Kvist som äger en butik på Brahegatan.

– Jag kan inte se någon jättestor skillnad, men det har blivit sämre med parkeringsplatser, säger hon. Jag tycker det är jättebra att kommunen försöker, och tycker att skyltarna är jättefula, men det hade nog blivit bättre om de hade målat upp parkeringsrutor och folk ställt sig i dem, och parkeringslisorna är flitiga som det var tänkt.

Catrin Kvist tycker att förändringarna har förfulat Gränna.

Det är svårt att säga, men det känns som att det är fler turister i Gränna i år och de hittar oss.

Det säger Catrin Kvist. Som butiksägare känner hon att turisterna är viktiga och tillägger:

Förändringarna  har inte blivit så jobbiga som vi trodde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".